iZafe Groups kvartalsrapport Q2, april-juni 2024

iZafe Group AB (publ.) presenterar idag, 30 augusti, sin rapport för det andra kvartalet.

Finansiell utveckling i sammandrag

  • Nettoomsättningen för kvartalet uppgick till 168 (403) TSEK. Minskningen i omsättning under kvartalet är främst hänförlig till en justering av tidigare fakturerade belopp från Q1. Cirka 5 % av de producerade enheterna uppfyllde inte kvalitetskraven och har därför korrigerats i detta kvartal, med fakturering planerad till ett senare tillfälle. Kvartalets omsättning reflekterar intäkter från försäljningen av den digitala läkemedelsroboten Dosell samt det medicintekniska hjälpmedlet Pilloxa.
  • Rörelseresultat (EBIT) för kvartalet uppgick till -4 011 (-5 097) TSEK.
  • Rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) för kvartalet uppgick till -3 027 (-3 135) TSEK.
  • Resultat efter finansiella poster för kvartalet uppgick till -4 037 (-5 136) TSEK.
  • Periodens kassaflöde från den löpande verksamheten för kvartalet uppgick till -4 155 (-2 253) TSEK.
  • Resultat per aktie för kvartalet före / efter utspädning uppgick till -0,02 (-0,02) SEK.
  • Eget kapital per aktie uppgick vid periodens slut till 0,1 (0,2) SEK.
  • Soliditeten vid periodens slut uppgick till 73,3 (82,4) procent.

Väsentliga händelser under kvartalet

  •  iZafe Groups styrelse har beslutat om en riktad emission av 25 miljoner B-aktier, vilket tillför bolaget 5 MSEK före transaktionskostnader. Samtidigt emitteras 25 053 288 teckningsoptioner av serie TO14B, vilka kan tillföra ytterligare upp till 7,5 MSEK vid full teckning. Medlen ska användas för att utöka personalstyrkan, öka produktionsvolymerna och intensifiera sälj- och marknadsinsatser på befintliga och nya marknader.
  • iZafe Groups partner, Zafe Care Systems AB, har vunnit en upphandling med Kristianstads kommun för leverans av 150-190 Dosell-enheter, med ett totalt ordervärde på cirka 3,7-4,3 MSEK. Avtalet löper över fyra år, från 2024 till 2028.

Väsentliga händelser efter kvartalets utgång

  • iZafe Group AB har mottagit en bekräftad beställning på 500 Dosell-enheter från sin partner Ti medi, med planerad leverans till Spanien i augusti 2024. Dosell-enheterna kommer att integreras i Ti medis nya koncept som kombinerar deras dospåspaketeringsmaskiner med Dosell läkemedelsrobot för att förbättra patienters medicinföljsamhet via apoteken i Spanien.
  • iZafe Group AB har beslutat att ingå ett låneavtal om 5,5 MSEK med Exelity AB istället för att genomföra den tidigare planerade optionsinlösen, TO14B, på grund av höga kostnader och finansiell osäkerhet. De emitterade teckningsoptionerna kommer därför att makuleras. Lånet ska användas för att öka produktionsvolymer och stärka sälj- och marknadsaktiviteter för att driva försäljning på både befintliga och nya marknader. 

Kommentar från VD
Kära aktieägare, kunder och medarbetare,
Vår resa mot att revolutionera vården genom innovation och digitalisering fortsätter att generera konkreta framsteg och positiva resultat. Under det andra kvartalet har vi sett den hittills mest accelererande efterfrågan på våra produkter, vilket ytterligare stärker vår position på marknaden.
 
Vi har nyligen producerat 500 Dosell-enheter som har fakturerats till vår partner i Spanien. Leveransen sker i slutet av augusti, och intäkterna från denna order kommer att redovisas i samband med leverans. Vår partner, Ti-Medi, planerar att lansera Dosell i Spanien enligt tidigare kommunicerad kundresa i slutet av tredje kvartalet, vilket innebär att vi förväntar oss att se de första aktiva Dosell-enheterna på den spanska marknaden och dess intäkter från och med fjärde kvartalet.
 
På den svenska marknaden ser vi nu ett tydligt uppsving under Q2. Efterfrågan på våra lösningar ökar markant, och vi har redan vunnit en upphandling på 150 enheter till Kristianstad. Tillsammans med våra befintliga projekt med Västra Götalandsregionen och andra kommuner planerar vi att påbörja implementeringen av Dosell i 25 kommuner runt om i Sverige under kommande kvartal. Detta innebär att fler verksamheter kommer att dra nytta av vår lösning för att säkerställa rätt medicin – i rätt tid.
 
Vår expansion i Holland fortsätter att gå framåt, trots tidigare utmaningar. Vi har haft störningar i leverantörens nätverksuppkoppling under kvartalet, vilket påverkat driften av Dosell-enheterna. Vår nätverksleverantör har nu löst dessa problem, men vi arbetar parallellt med att byta till en ny leverantör för att säkerställa maximal driftsäkerhet framöver. TCCN, vår nya dedikerade partner i Holland, har tagit över marknadens tidigare avtal och satsar stort på Dosell genom att öppna ett dedikerat kontor och utveckla en plattform som integreras med Dosell för en unik paketering som har mottagits mycket väl av kunderna. Vi har hittills levererat över 1 000 enheter till Holland och ser fram emot att öka vår närvaro med fler enheter under hösten.
 
Den nya Dosell 3.0, som nu producerats och levererats i samarbete med vår nya produktionspartner, markerar en viktig milstolpe för oss och framtidssäkrar marknaden. Vi har under Q2 säkrat produktionen av ytterligare 1 500 enheter, varav 500 går till Spanien och 150 till Kristianstad. Detta gör att vi snabbt kan möta den ökande efterfrågan, både på den holländska och den nordiska marknaden.
 
För att säkerställa att vi kan möta den ökande efterfrågan och fortsätta vår tillväxtresa har vi även säkrat ett lån på 5,5 MSEK. Beslutet att ersätta en planerad optionsinlösen med detta lån säkerställer att vi kan fokusera på att skala upp produktionen och stärka våra återkommande intäkter, vilket är centralt för vår långsiktiga framgång.
 
Vi ser även fram emot att få igång marknaderna i Norge och Finland under hösten, i samarbete med våra partners där, som nu ytterligare dedikerat sitt engagemang för Dosell. Detta, tillsammans med vår starka position i Sverige och Holland, gör att vi står inför en spännande period med många nya möjligheter och expansioner.
 
Till den 1 oktober välkomnar vi vår nya CFO, som kommer att vara en nyckelperson i vår snara strävan mot lönsamhet. Med den ökade försäljningen som vi nu ser, är vårt mål att så snart som möjligt nå kassaflödespositivitet.
 
Jag vill avsluta med att tacka alla våra anställda, partners och aktieägare för ert fortsatta stöd och engagemang. Tillsammans går vi en ljus framtid till mötes med en fortsatt stark tillväxt och innovation i sikte.
 
Tack för att ni är en del av vår resa.
 
Anders Segerström
Verkställande direktör, iZafe Group

Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm